Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
iwikiwi napisał:
napisał:
iwikiwi napisał:
Chodzi o to, ze wg policjanta w systemie widniejemy juz jako samboer i warunkiem jest to zeby w ciagu 6 miesiecy wziac slub, wiec nie wiem czy on ma czekac na pozwolenie 6 miesiecy,skoro bedzie tutaj na wizie samboer z mozliwoscia podjecia pracy?

Znajdź prace i wtedy próbuj zarejestrować konkubenta albo
Znajdź sobie konkubenta z EOG, najlepiej Norwega.
Wyjedź z ukochanym z EOG.
Możecie jechać do Polski tam będziecie żyć w grzechu, ale jak On z poza EU jest to może znajdzie prace w cyrku jako atrakcja...

Na przyszłość to nie wierz co plecie ktoś w okienku (UDI, NAV, BANK itd.) bo w większości to chcą się pozbyć jedynie petenta, sprawdzaj przepisy sama i wtedy do urzędu.

Polaku cebulaku, słoń się zesrał nie ma cyrku! To nie jest KTOS w okienku, tylko główny inspektor ds imigrantów! To on prowadził całą sprawę mojego chłopaka, po tym jak złapali go na pracy na czarno i dali mu szansę, żeby tutaj został jako samboer ze mną, co nam zaakceptowali po 2 miesiącach (z powodu urlopu tegoż inspektora).

No to jak główny inspektor, to wie wszystko( o środkach na utrzymanie jakoś nie wspomniał) , więc pytania na polskim forum są w takim wypadku bezsensowne, jeszcze bardziej bezsensowne jest zadawanie pytań tutaj jeśli zna się język norweski, jedyne sensowne w tym przypadku jest to, że to marna prowokacja redachtorów z MN.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Moze to jest prowokacja, a moze nie. Nie kazdy ma ochotę od razu opowiadać o swojej sytuacji życiowej i problemach na forum.
Mnie zastanawia po pierwsze to jakim sposobem ta para widnieje w systemie jako samboer, jeśli nie maja tu zameldowania. Po drugie, jeśli gościu pracował na czarno i go przyłapali, a jest spoza unii, to dostał zakaz wstępu do Norwegii na minimum dwa lata. Jeśli zaś nie miał legalnego pobytu, to dostał ten zakaz na 5 lat.
Legalny pobyt mógł mieć lub ma z Hiszpanii lub Włoch, bo stamtąd najcześciej mają. Wtedy moze być tu 3 mce i na kolejne trzy musi wrócić do Włoch czy Hiszpanii.
Żaden główny inspektor z udi nie prowadzi spraw, sprawy prowadzą saksbehandlerzy i nie ma z nimi innego kontaktu jak mailowy.
Az sie uśmiałam na myśl ze " redaktory" z MN robią prowokacje, pewnie chcą znów napisać mądry artykuł. Haha.
A moze dziewczyna ma na prawdę problem i nie chce sie publicznie do wszystkiego przyznawać. Niestety, na forum nigdy nie wiadomo z kim sie rozmawia, gdzie kto pracuje i czym sie zajmuje.
Jak "redaktory" chcą pisać o imigrantach spoza unii, to nie ma nic na przeszkodzie aby umówić sie w udi na rozmowę. Imigracja spoza UE to szeroki temat i bardzo głęboki. To nie tylko samboerzy, łączenia rodzin, to tez sprawy azylowe, mottaki, programy introdukcje i masowe deportacje. Tak wiec problem taty na zasiłku który chciał zameldować nowonarodzone dziecko to jest po prostu pryszcz na nosie znikający w ciagu kilku sekund.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Magda Sablew
(magdasb)
Wiking
A kto powiedział,że nie mamy zameldowania?Mieszkamy u znajomych, którzy są właścicielami domu i napisali pismo potwierdzające, że u nich mieszkamy...Nawet później policjant wysłał maila do znajomego, żeby nam przekazał,żeby się zarejestrować jako job seeker,bo nie mógł się do nas dodzwonić. Jeśli nam nie wierzycie, to prosze bardzo, oto dokument, który mój chłopak dostał po 5h spędzonych w celi i po tym jak poszłam na policję wyjaśniać, że jesteśmy w długim związku...Oczywiście,że grozili mu deportacją, na następny dzien samolot powrotny, bez możliwości wstępu, ale po mojej intwerwencji przyszedł inspektor i powiedział masz szczęście,że Twoja dziewczyna u nas była, damy Ci szansę, przynieście tylko dowody, które na dodatek dostarczyliśmy w języku kraju z którego pochodzi moj chlopak... (kraje byłej Jugosławi..) Nie tłumaczyliśmy ich, natomiast dostarczyliśmy mnóstwo zdjęć, zrobionych w kraju byłej Jugosławii w którym mieszkaliśmy razem i mieliśmy swoją firmę. Może zobaczyli, że jesteśmy poważnymi przedsiębiorczymi ludźmi, którzy popełnili błąd malując dom.. Może mieliśmy szczęście?Może dlatego nie wspomniał nic o środkach, bo samboer był załatwiany w inny sposób? Samboera już mamy,Nie wiem,pozostaje mi czekać na wizytę w UDI..

Przepraszam za chamskie odzywki, ale jak ktoś pisze, że ma się iść pokazywać co cyrku to niestety, ale jest cebulakiem.

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Magda, nikomu nic nie musisz udowadniać, ludzie szczególnie " znawcy i eksperci" nawet od ciąż w których nigdy nie byli potrafią sie tylko wymądrzać, wyśmiewać i obrażać.
Spróbuj z firmą, powinno wypalić. Niestety pieniądze musicie mieć tak czy inaczej, ale legalnie.
Olej chamskie dogaduszki, po co karmić trolla.
Musicie sie jednak liczyć z tym, ze z rożnych przyczyn dostaniecie odmowę, czego wam nie życzę. Warto próbować i być dobrej myśli.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok